zondag 28 april 2013

Dertig

Ik kan er niet meer onderuit, niet meer voor wegvluchten of ontkennen. Het is een onomkeerbaar feit. Ik heb de respectabele leeftijd van dertig bereikt.
Zou je me tien jaar geleden gevraagd hebben hoe mijn leven er op mijn dertigste uit zou zien dan zou ik waarschijnlijk vertellen dat ik dan bijna oma zou worden. De werkelijkheid ligt een tikje anders dan mijn fantasie van weleer.

Dertig worden, ik heb er enorm tegenop gezien. Het voelt een beetje als het opgeven van je jeugd. Wanneer je de dertig passeert wordt er van je verwacht dat je beslissingen gaat nemen in je leven. Althans in die veronderstelling bevind ik me momenteel. Je maakt de balans op, zowel op werk gebied als privĂ©.  Je trekt bepaalde conclusies en gaat daar wel of niet concreet mee aan de slag. Dertig, het voelt zo oud!
Het liefst zou ik voor altijd jong willen blijven. Ik ben dolgelukkig met elk op de spiegel spattend jeugdpuistje. Vroeger kon ik me daar dood voor generen, nu omarm ik ieder pukkeltje met alle liefde van de wereld. Zal ik ooit nog een puistje krijgen? Ik zie mensen om me heen die veel ouder lijken maar het in werkelijkheid niet zijn. Ik voel me gevleid wanneer de weekendhulp van de supermarkt me om mijn ID vraagt als ik een fles rode wijn wil afrekenen. Het voelt alsof dit alles nu ophoudt. Als ik mezelf in de spiegel bekijk of in het spiegelbeeld van een etalage dan zie ik het, fysiek word ik ouder, er komen rimpels in mijn gezicht. Jongeren, ik haat dat woord trouwens, spreken me aan met 'mevrouw'. Wanneer kinderen me naar mijn leeftijd vragen stellen ze steevast de vraag of ik getrouwd ben en hoeveel kinderen ik heb.

De afgelopen periode heb ik mijn angst voor het dertig worden met veel mensen gedeeld. Enkele herkenden zich in mijn verhalen maar de meesten gaven te kennen dat het zeker geen pijn zal doen. Helaas kan ik concluderen dat het wel degelijk pijn doet. Of dit te wijten is aan mijn verjaardagsfeestje van gisteravond/vannacht laat ik even in het midden, het doet pijn, veel pijn.

Kortom ik bevind me in een zogenaamd dilemma, het dertigers dilemma om precies te zijn. In 'het dagboek van een dertiger' zal ik mijn strubbelingen, vragen, ervaringen, mooie momenten en alledaagse rompslomp die het dertig zijn met zich meebrengt met jullie delen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten